authenticiteit inspireert

De wet meldplicht datalekken is van kracht!

Vanaf 1 januari 2016 is het wettelijk verplicht geworden om datalekken te melden. Zowel grootschalige inbraak als ieder kwijtraken, diefstal of onbevoegd gebruik van persoonsgegevens telt als een datalek.

Heb je je al voldoende voorbereid, of is er werk aan de winkel?

Wat is een datalek?

De wet spreekt van een datalek wanneer persoonsgegevens verloren raken of onrechtmatige verwerking redelijkerwijs niet kan worden uitgesloten. Onder onrechtmatige verwerking valt onder andere het aanpassen en/of veranderen van persoonsgegevens en onbevoegde toegang tot, of afgeleiden daarvan. Kortom: een vrij brede definitie. Er is dus niet alleen sprake van een datalek als een hacker toegang tot persoonsgegevens krijgt. Ook verlies van een USB-stick in de trein, of het sturen van een mailing met adressen in het CC-veld (in plaats van het BCC-veld) telt al als datalek. En zelfs verlies van gegevens zoals bij een brand in het datacentrum terwijl er geen back up beschikbaar is, ziet de wet als een datalek.

Jij dient voor jouw bedrijf preventief de juiste beveiligingsmaatregelen te nemen om datalekken te voorkomen.

Lekken waarbij andere gegevens dan persoonsgegevens verloren zijn geraakt of gestolen worden, zijn geen datalekken. Als de broncode van uw nieuwe software wordt ontvreemd, of een lijst met bedrijfsnamen uit uw relatiebeheerpakket wordt gekopieerd, dan valt dat bijvoorbeeld buiten deze wet.

ICTrecht heeft een uitgebreide factsheet geschreven over dit onderwerp.

Download de factsheet→

Heb je vragen hierover? Neem contact op.